Ion Grigorescu la Tate Modern din Londra

(foto: Martijn van Nieuwenhuyzen)

De la ICR Londra apud Hotnews, dau si eu bucuros vestea ca artistul Ion Grigorescu expune în premieră la Tate Modern Gallery din Londra. Articolul precedent scris despre artist de Artindex.ro il gasiti aici.


Institutul Cultural Român din Londra colaborează cu prestigioasa galerie Tate Modern pentru participarea artistului Ion Grigorescu, în premieră, la expoziÅ£ia de grup Out of Place, alături de artiştii Cevdet Erek (Turcia), Hrair Sarkissian (Siria) şi Ahlam Shibli (Palestina). Vernisajul va avea loc pe 10 februarie, în prezenÅ£a artistului, informeaza ICR Londra.


ExpoziÅ£ia analizează modul în care schimbările politice afectează vieÅ£ile individizilor, la nivelul micro al societăţii, neconsemnat de diferitele expresii ale istoriei. Lucrările investighează, în special, arhitecturi sau zone abandonate rezultate în urma unor decizii economice sau a conflictelor politice din regiunile în care activează artiştii – locuri instabile, cu identitate şi memorie în flux permanent.

(sursa foto: wkv-stuttgart.de)

Ion Grigorescu expune trei filme realizate pe peliculă de 8mm – Bucureşti iubit (1977),  Balta Albă (1979) şi Pustiul (1982), lucrarea video Axele încrucişate ale oraşului (1994) şi seria de 18 fotografii Oraşul în socialism (1974 – 1987), în care abordează teme precum peisajul urban comunist, omniprezenÅ£a politicului şi consecinÅ£ele distructive ale regimului asupra societăţii româneşti.


ExpoziÅ£ia, deschisă până pe 15 aprilie, va fi însoÅ£ită în lunile următoare de o discuÅ£ie cu Ion Grigorescu susÅ£inută de curatoarea Katrin Rhomberg, care a organizat expoziÅ£ia personală a artistului In the Body of the Victim la Bienala de la Berlin 2010.

 

Ion Grigorescu (n.1945) este o personalitate de prim rang a artei vizuale contemporane româneşti şi europene, unul dintre pionierii experimentalismului din anii ’60-’70. CreaÅ£ia sa cuprinde lucrări de pictură, desen, pictură monumentală, icoane, fotografie, obiect, instalaÅ£ie, ambient, text, performance şi artă video. Opera sa a rămas mult timp necunoscută, reputaÅ£ia sa traversând graniÅ£ele României numai după 1990. În prezent, lucrările sale sunt considerate repere esenÅ£iale în istoria artei europene recente. Artistul are numeroase expoziÅ£ii personale şi participări de grup în manifestări şi muzee de prestigiu precum Bienala de la Berlin 2010, Muzeul de Artă Modernă din Varşovia (2009), Muzeul de Artă Modernă din Viena (2010) şi Bienala de la VeneÅ£ia 1997.

 

Ion Grigorescu participă pentru prima dată la o expoziÅ£ie într-o galerie publică din Marea Britanie, după prezenÅ£a la Frieze Art Fair în 2010, cu Galeria “Andreiana Mihail” din Bucureşti şi cu sprijinul ICR Londra.

(sursa foto: relitatea.net)