Francisc CHIUARIU – Ba se poate!

 

 

L-am cunoscut pe Francisc Chiuariu acum cateva zile, intr-un context in care era parca prea de dimineata pentru toata lumea. Pentru mine cu siguranta. Am fost pus in postura de a produce un material al colegei mele Albertina Ionescu si mi-a venit ideea sa-l intervievam pe pictorul despre care auzisem cu ocazia vanzarii de succes la una din licitatiile Artmark de anul trecut. A acceptat repede sa-l vizitam la atelier.

 

 

 

 

Fara a fi venit la intalnire cu vreo prejudecata, mi-a facut enorma placere sa descopar un pictor angajat conceptual in era post moderna si extrem de coerent si fluent in explicitarea ideatica a operei sale. F. Chiuariu a incheiat recent o serie intitulata “Retele”, care pleaca de la alienarea, robotizarea si programarea comportamentala a citatinului de azi care traieste, constient sau nu – cel mai adesea nu – intr-o lume desenata de altii. Chiuariu umple acest mereu-acealasi cubicul ca o plasa de navod, cu reinterpretari culturale ale unor vremuri cand omul era mai putin controlat (dar nu neaparat mai liber). E un fel de “De-a pururi tanar, infasurat in pixeli” dar transpus in arta vizuala. Si face asta cu un figurativ de o ingrijita tehnica, ori cu una voit copilareasca, dar mereu cu metamesaje incifrate in compozitie. La el am vazut pentru prima data si panza inlocuita cu o follie de plexiglas numit “backlit”. Un material care face posibile expuneri inedite ale lucrarilor, ca in cazul reinterpretarii “Dejunului in iarba” a lui Manet care a facut deja valva la diferite expozitii.

 

 

 

 

 

Pana sa continuam cu alte lucrari din “Retea” (pe care o gasiti in extenso si la sectiunea Opere de pe Artindex.ro), iata materialul rezultat si difuzat de TVR1:

 

 

Francisc Chiuariu se explica si isi explica foarte bine conceptele care stau in spatele picturilor sale. Intr-un articol viitor veti vedea interviul integral inregistrat cu ocazia acestei filmari.

 

Asadar, continuand pe linia reinterpretarilor parodice, Chiuariu provoaca si rastoarna semiotic valorile clasice aducandu-le intr-o reimprospatata actualitate.

 

 

 *** My name is John este lucrarea pe care a ales-o ca emblema a seriei Retele ***

 

 

 

 

Sau ce ziceti de “Marea odalisca” de mai jos? Un subiect atat de dur tratat cu atata finete ironica si delicatete tehnica…

 

 

 

De cand si-a dus mana la tampla pentru prima oara, omenirea si-a pus cam aceleasi cateva intrebari esentiale. Si fiecare epoca a venit cu setul sau de raspunsuri. Unele mai perene, altele spulberate fie de logica superioara a generatiilor ulterioare, fie de rigoarea stiintifica, sursa atator spectaculoase reinterpretari ale lumii. Chiuariu incearca – dupa cum el insusi marturiseste – sa ofere solutiile sale plastice la tormenturile eterne ale omului.

 

 

 

 

 

 

 

 

Noua preocupare a lui F.Chiuariu este ambitiosul proiect de a impaca laolalta pictura, filmul si fotografia in lucrari ca aceasta:

 

 

Restul e tacere. Si multa munca.