Cine are grija de cultura?

 

Am avut onoarea sa fiu invitat de Art Society drept co-moderator al unei dezbateri incitante: Cine are grija de cultura? Cui revine sarcina “vanturarii” pinacotecilor din tara si realizarii de expozitii tematice care sa puna in discutie anumite momente relevante din istoria artei plastice romanesti?

 

 

*** Cele doua doamne sunt Adina Rentea, directoarea Muzeului National Cotroceni si Ruxandra Garofeanu, presedinta Art Society ***

 

 

*** Pictorul Mihai Sarbulescu studiind tusa lui Stefan Dimitrescu ***

 

 

*** Patriarhul grupului Prolog, Paul Gherasim si Mihai Sarbulescu ***

 

Pretextul a fost dublu: sarbatoream pentru al doilea an Ziua Culturii Nationale, aleasa dupa data nasterii lui Mihai Eminescu, iar Art Society era la capatul a trei luni in care tinuse pe simeze si socluri o interesanta selectie din lucrarile lui Nicolae Tonitza, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu si Oscar Han, din perioada 1926-1933 cand acestia au format asa numitul Grup al celor 4, o expozitie colectiva anuala prin care plasticienii numiti mai devreme s-au mai mentinut in atentia publicului si colectionarilor in vremea cand avangarda luase deja “caimacul” cronicilor.

 

 

*** In dreapta, colectionarul Viorel Petrovici ***

 

Amfitrioana a fost Ruxandra Garofeanu, presedinta Art Society iar invitatii au fost in masura sa incerce un raspuns la intrebarea din titlu. Colega mea Mirela Nagat i-a intervievat pentru materialul pe care il vedeti si aici. Fotografiile sunt realizate de Cynthia Canola, art researcher Artmark.

 

*** Ce ne facem cu CULTURA? TVR incearca un raspuns, ca o picatura intr-un ocean ***

 

 

 

Voi reveni cu un interviu extins luat tot de Mirela lui Erwin Kessler, un “agitator” printre criticii romani, un om care stie sa puna lucrurile intr-o perspectiva interesanta.