Mircia DUMITRESCU – Patriarhul graficii romanesti

 

 

Desi era o dupa amiza geroasa de sfarsit de decembrie, l-am gasit pe Mircia Dimitrescu in curte, imbracat numai in pulover, vopsind niste placi de lemn pe care urmeaza sa faca negativele unor gravuri. M-a astepta asa ca a pus repede de cafea si ne-am asternut pe vorba. Din primele secunde am remarcat impresionantele coperti ale “ceasloavelor” care tronau pe rafturile de la masa sa de lucru. Si mi s-au deschis petalele carnoaselor albume-unicat pe care M. Dumitrescu le-a creat de-a lungul anilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Un impatimit al cartilor bibliofile, Mircia Dumitrescu mi-a aratat cateva pe care le avea la indemana. Recordul sau minimalist este un tiraj de numai patru (!) exemplare ale unei carti care nu se gaseste in tara. A realizat zeci de astfel de editii, ilustrand poezii, basme, teme biblice, istorice sau de fictiune.

 

 

 

 

 

 

 

Mircia Dumitrescu este fara indoiala un grafician care nu cade in trena nici unui curent. Este cel care inventeaza sisteme si gaseste solutii in grafica si se detaseaza in acest fel de plutonul – daca a existat vreodata vreun pluton – artistilor graficieni.

 

 

 

A urmat si incursiunea in subteranele atelierului lui M. Dumitrescu, incluzand si “sala tronului”, incaperea unde ii stau la dispozitie nu una, nu doua ci trei prese de gravura. Una este o piesa de muzeu absolut functionala, o presa de fabricatie austriaca de la inceput de secol trecut.

 

 

 

 

Iata in avanpremiera lucrari inca neexpuse la care M. Dumitrescu a lucrat in ultima vreme. Sunt menite sa fie puse pe simeze intr-o formula originala pe care insa n-o dezvalui aici. Dupa marea expozitie de la MNAC, vom vedea cel mai probabil o expozitie Mircia Dimitrescu anul acesta la Simeza sau in prima parte a lui 2012 la Sala Dalles.

 

 

 

 

 

Desi n-a studiat-o niciodata ca obiect principal, Dumitrescu a abordat si abordeaza teme sculpturale.

 

 

 

Date biografice:

 

Se naste pe 3 iulie 1941 in Cascioarele, Ilfov;

 

1955-1959 Liceul “Ion Neculce” din Bucuresti;

 

1959-1965 Institutul de Arta “Nicolae Grigorescu”. Profesori: Vasile Kazar, Eugen Schileru, Petre Achitenie;

 

1965-1978 Profesor de desen la Liceul nr.6 din Bucuresti;

 

 1975-1990 Secretar al sectiei de Grafica a UAP;

 

1990 – prezent urca treptele invatamantului academic la Universitatea de Arta de la gradul de lector pana la cel de profesor si sef de catedra al sectiei de Grafica;

 

1965 – prezent o serie de expozitii personale si de grup, nenumarate si colaborari extrem de prestigioase. In nuce spus, o cariera de referinta in arta plastica romaneasca.

 

 

 

 

 

Mircia Dumitrescu in mana cu Mircia Dumitrescu, un autoportret sculptat in lemn: