Cum evaluezi o colectie?

Sunt la serviciu zilele acestea asa ca mi-au cazut sub ochi doua stiri despre arta care m-au facut –  a cata oara – sa ma intreb cum naiba evaluezi o colectie? In prima stire, 8 tablouri ale unui clujean sunt prezentate – conform unei declaratii a politistilor – ca valorand 400 de mii de euro. In a doua, colectia de 100 de tablouri si sculpturi a unui fost premier croat este evaluata la 200 de mii de euro… Alunecoasa calea asta a artei…

Redau mai jos stirile: prima…

 “Opt tablouri, in valoare de aproximativ 400 de mii de euro, au fost furate in seara de Craciun, din locuinta unui clujean.

OFF: Politistii i-au identificat pe hoti, iar pe unul dintre ei l-au prins in comuna Sarmasag, din judetul Salaj. Potrivit anchetatorilor, cei doi suspecti au patruns in imobilul din centrul orasului, prin balcon. Au furat 8 tablouri si au coborat tot pe balcon. Oamenii legii au reusit sa-i identifice pe autorii furtului, iar pe unul dintre ei l-au si arestat pentru 29 de zile. Tablourile au fost recuperate. Celalalt suspect a fost si el identificat si este cautat de politisti.”

…si a doua…

“ColecÅ£ia de artă a fostului premier croat Ivo Sanader, arestat în Austria, a fost pusă sub sechestru

ZAGREB (MEDIAFAX) – PoliÅ£ia a pătruns luni în casa din Zagreb a fostului premier croat Ivo Sanader, arestat la 10 decembrie în Austria, în cadrul unei anchete pentru corupÅ£ie, cu intenÅ£ia de a pune sub sechestru colecÅ£ia de artă a acestuia, a anunÅ£at postul naÅ£ional croat de televiziune, citat de AFP.

PercheziÅ£ia este efectuată la cererea Biroului NaÅ£ional de Luptă contra CorupÅ£iei, iar obiectele vor fi confiscate temporar, ca garanÅ£ie că statul va putea fi indemnizat în cazul unui proces în justiÅ£ie, în care Sanader ar putea fi găsit vinovat, potrivit aceleiaşi surse.

Conform presei locale, fostul premier croat posedă o colecÅ£ie de artă constând din aproximativ 100 de picturi şi sculpturi, a căror valoare ar depăşi cu mult valoarea declarată oficial, de aproximativ 200.000 de euro.

Bunurile din Croaţia ale lui Sanader şi ale familiei sale au fost blocate, la jumătatea lui decembrie, de către Parchet.

Arestat în Austria, la începutul lui decembrie, Ivo Sanader a fost plasat în detenÅ£ie, în vederea extrădării, iar această detenÅ£ie a fost prelungită, luni, cu o lună. Sanader a refuzat procedura de extrădare simplificată, ce ar fi permis Austriei să-l predea, în câteva săptămâni, autorităţilor croate.

JustiÅ£ia croată îl acuză de “asociere cu scopul comiterii unei infracÅ£iuni penale” şi de “abuz de putere”.

Presa locală a relatat cu regularitate, în ultimele luni, despre presupusa implicare a lui Sanader în mai multe mari cazuri de corupÅ£ie, evaluate la câteva milioane de euro.

Fostul premier croat este suspectat, de asemenea, de justiÅ£ia austriacă, de spălare de bani, iar dacă ar fi declanşată urmărirea, acest lucru ar putea întârzia extrădarea şi mai mult.

Valentin Vidu, valentin.vidu@mediafax.ro”

 

 Funny, nu?