Hai sa-ti arat Bucurestiul noaptea – TNB si Dealul Mitropoliei

Am fost la teatru vineri seara si am tresarit cand am vazut Caruta cu Paiate a lui Ioan Bolborea, dezmembrata si adusa pe peluza din fata Teatrului National. Bucati uriase de bronz zac deocamdata infasurate in plastic in asteptarea momentului cand o macara va veni sa le asambleze. Am facut repede cateva forografii cu telefonul mobil.

Am mai scris (aici si aici) despre acest ansamblu sculptural care urmeaza sa domine noul centru de arta si cultura in aer liber din viitorul spatiu reconfigurat din fata TNB. Comanda a apucat sa fie data cu ceva vreme in urma pentru ca altfel nu cred ca am mai fi avut giganticul ansamblu gata si instalat. Asa cum ma indoiesc ca va putea fi respectat ambitiosul si costisitorul program de renovare a Teatrului National.

*** “Caruta cu paiate” va reprezenta personaje celebre din dramaturgia lui Caragiale, vegheate de scriitorul insusi. Bucata reprezentandu-l pe cel care a fost directorul Teatrului National acum vreo suta si mai bine de ani a fost adusa in amplasament. Acum, Caragiale o fi nemuritor dar sigur nu mai este viu. Pentru ca ar fi facut asfixie mecanica sub plasticul care ii protejeaza deocamdata bronzul ***

 

Am ajuns cu ceva treaba si in Dealul Mitropoliei saptamana trecuta. Nu chiar noaptea ci pe inserat. Si mi-am amintit ca pe micutul versant se ridica doua monumente recente: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, realizat de Paul Vasilescu si marit si turnat in bronz de Mihai Marcu. E deja fata si instalat de ani buni:

Buba nu e aici ci cateva zeci de metri mai la vale, unde sculptorul Mihai Buculei se cazneste de ceva ani sa transforme un bloc urias de piatra intr-o statuie reprezentandu-l pe Serban Cantacuzino daca nu ma insel. Imi aduc aminte ca Buculei a fost intervievat dupa ce blocul a fost amplasat in santier si spunea ca e atat de frumos incat nu i-ar mai face nimic, doar l-ar semna eventual. Pomenesc asta aici pentru ca lucrarea nu s-a dovedit una facila. Umbla vorba prin targ ca nu prea i-au iesit proportiile si ca Buculei a tot subtiat blocul facand corectura dupa corectura. Lucrarea nu este nici acum terminata.

Apoi mi-am adus aminte ca Dealul Mitropoliei va fi poate peste ani o amintire a ceea ce este acum – sediul Patriarhiei Romane – daca ne gandim la colosalul proiect al Catedralei Neamului. Asa ca am facut cateva fotografii de noapte. Ca sa fie.