Artmark – Licitatia de sculptura

Joi, 18 noiembrie, Palatul Ghika. Artmark organizeaza licitatia anuala de sculptura. Un gest de curaj, asa cum curajoasa este orice initiativa de a-i invata pe colectionarii romani sa investeasca in sculptura. De aceea cotele sunt si ele mai modeste decat in cazul panzelor, desi nu-mi aduc aminte ca din antichitate de exemplu sa ne fi parvenit altceva decat piatra si bronz .

E laudabil si faptul ca Artmark continua sa aduca sau sa readuca in circuitul cultural locuri fie uitate de bucuresteni fie cunoscute pentru altfel de evenimente. Palatul Ghika din Lacul Tei, inchis multi ani de zile, aflat in tot felul de litigii, a fost renovat si introdus in circuitul mai degraba monden al Capitalei. Artmark vine si ii da si un staif ceva mai elevat, ceea ce sunt convins ca ii bucura pe proprietari.

Mai remarc ca licitatia de sculptura este simultana cu Salonul anual de sculptura mica de la galeria Orizont. De asemenea, pentru a se asigura ca licitatia va pluti in marja de profitabilitate, Artmark a organizat pentru aceasi seara si o licitatie a 13 picturi de Tonitza, Mutzner, Baltatu, Schweitzer-Cumpana, Nicolae Grigorescu, Stefan Dimitrescu si Theodorescu-Sion.

Oferta de sculptura este eclectica din toate punctele de vedere, de la valoare, materiale, perioade si stiluri. Singurul numitor comun este dimensiunea: mica, numai buna de apartament. Artmark a selectat 69 de piese. Sunt oportunitati bune si imi pare rau ca nu stiu ce procent de vanzare s-a inregistrat anul trecut la licitatia similara. Am sa urmaresc cu o emotie particulara aceasta sesiune pentru ca trei dintre piese sunt din colectia mea. Sper sa se vanda bine. Daca nu, n-am sa recunosc.

Va las sa admirati interioarele Palatului Ghika si piesele scoase la vanzare. Am sa revin dupa licitatie cu cifre si statistici.

Revin asadar cu statisticas vanzarilor. Artmark a reusit – din nou! – sa stabileasca recorduri pe piata de arta romaneasca. Mai intai s-au vandut 100% din loturile de pictura, cele 13 panze, cu o valoare totala de 464.000 euro.

Cred ca dupa asa succes, licitatia de sculptura a decurs ceva mai relaxat, macar din perspectiva profitabilitatii, asigurate deja de sectia de pictura care a precedat-o. Dar, din nou surpriza, si sculptura s-a vandut foarte bine. Rata de adjudecare: 71%, 50 de loturi din 69 oferite. Suma totala stransa: 146.000 euro. Pai, in cazul aceasta, abia astept licitatia de sculptura de anul viitor. Si parca ar merge una si mai repede?