Grupul celor 4 – Sirato, Dimitrescu, Tonitza, Han
Viky Manaila


Grupul celor 4 – Sirato, Dimitrescu, Tomitza, Han

26 octombrie – 28 noiembrie 2010


Centrul Cultural ArtSociety

str. Logofat Luca Stroici nr.18

Bucuresti

tel/fax +4021.210.30.16/15

“Va intrebati, probabil, de am ales, din noianul de asociatii, aceasta grupare, pentru a pune-o in pagina pe simezele Fundatiei Centrul Cultural ArtSociety. Pentru ca avangarda (“Contimporanul”, “Integral”,…) a avut si are atintit interesul asupra-i, pentru ca “Tinerimea artistica” a fost prezentata, nu demult, intr-o forma succinta, la Cotroceni, pentru ca “Arta Romana” si-a legat destinul mai ales de gravitatea evenimentelor iscate de primul razboi mondial, constituind un caz aparte, in fine, pentru ca aproape toti cei patru artisti ne acapareaza atentia si in clipa de fata. Sectia de arta a Muzeului Municipiului Bucuresti a incercat, in urma cu cativa ani, o asemenea ispita dar n-a avut fonduri pentru a o materializa. Nici noua nu ne-a fost usor sa colaboram cu atatea muzee si institutii de cultura, 11 la numar, sa invingem barajul financiar si altele, neprevazute, pentru a scoate la iveala o expozitie si un catalog, credem noi pe masura celor patru”. Ruxandra Garofeanu

Doamna Ruxandra Garofeanu, curatoarea expozitiei, ne introduce in atmosfera interbelica explicand cu charm cum s-a format Grupul celor 4, cum organizau expozitiile, invitatii, cataloage dar si legatura puternica ce se stabileste intre Sirato, Dimitrescu, Tonitza si Han.

pictorul Neculai Iorga si d-na Ruxandra Garofeanu

Lucrarile apartinand Muzeului de Arta Constanta, Muzeului de Arta Craiova, Muzeului National Brukenthal, Muzeului Municipiului Bucuresti, Muzeului judetean de Arta “Ion Ionescu Quintus”, Cabinetului de Stampe al Bibiliotecii Academiei Romane, Muzeului Taranului Roman, colectionarilor Balcica Maciuca si dr. Honoriu Aldea, reunite cu un efort extraordinar intr-o expozitie de exceptie pe care va invitam sa o vedeti pana la finele lui noiembrie.