Galeria Apollo
Mihai Constantin


Galeria Apollo este cel mai mare spatiu de expozitie al Uniunii Artistilor Plastici. Plasat in inima Bucurestiului, chiar la parterul Teatrului National, pe bulevardul Nicolae Balcescu nr.2, Apollo este o destinatie de referinta pentru arta plastica romaneasca si un loc ravnit de orice artist contemporan.

 

Are si cateva neajunsuri, ca sa pastram un ton constructiv dar critic al acestor fise personalizate. Are practic o singura sala curbata ceea ce o face poate nepractica pentru un vernisaj foarte aglomerat sa punem. Apoi este vorba despre lumina. Inegala, prea multa pe alocuri, prea putin in alte parti. Sala de oficiu, in fundul galeriei este mica si nepractica pentru protocolul unui vernisaj sau pentru o discutie privata in anumite cazuri. In plus, sala este imbatranita, asa cum este toata cladirea TNB. Nici nu stiu cum ar fi mai bine: sa intre in renovare odata cu teatrul asa cum ar dori directorul TNB Ion Caramitru sau sa o mai duca asa o vreme avand in vedere ca este, dupa cum spuneam, cel mai generos spatiu al UAP. Zvonurile afirma ca daca ar incepe renovarea si Apollo ar fi fireste inchisa, nici ca s-ar mai deschide dupa aceea. Miza imobiliara este mare si tentatiile pentru a gazdui acolo un restaurant sa spunem, sunt al naibii de mari.

Apollo mai are un neajuns: chiar daca este in inima Bucurestiului, nu este totusi la indemana nici pentru pietoni nici pentru soferi. Ca sa intri in parcarea TNB de pe Batistei mai bine iti lasi barba iar ca pieton trebuie sa te abati bine de la trotuar pentru a ajunge pe treptele teatrului. Poate dupa ce tot spatiul din fata Teatrului va fi reconfigurat, sa devina ceva mai atragator si accesibil celor care aleg sa faca o plimbare prin centru.

Si nu ma pot abtine sa nu mai observ ceva. Modul in care esti intampinat acolo. De una sau doua doamne zgribulite de frig si ori prea amabile (traversand intr-o nepotrivita familiaritate) ori prea reci si distante. Lipseste ceva din stralucirea si staiful pe care arta ar trebui sa-l insufle intotdeauna…

Revin insa la ideea initiala. Apollo este intotdeauna o galerie de verificat pentru iubitorul de arta. Veti gasi la noi pe site expozitiile curente si recomandarile de rigoare.

Galeria Apollo, tel.(+4) 021 313 50 10