Expozitie retrospectiva Rodica LAZAR




Mihai Constantin


08-30 octombrie 2010, Galeria Apollo

Expozitia retrospectiva Rodica Lazar este fara indoiala unul dintre evenimentele de referinta ale acestei toamne. Cea care a facut o viata un tandem artistic admirabil cu sotul ei Iacob, ne vorbeste acum din lucrari admirabil structurate, de la studii din anii studentiei pana la panze desavarsite in ultimii ani ai vietii.

“Artistul trebuie sa slujeasca meseria si nu sa se slujeasca de meserie; el trebuie sa traiasca PENTRU meserie, nu DIN meserie.” Sunt cuvintele Rodicai Lazar culese, pastrate si acum difuzate prin grija fiului ei, Ion Lazar.


Rodica Lazar s-a nascut la Husi in 1931 si s-a stins la Bucuresti anul trecut. Absolva sectia de Arta Monumentala la Institutul Nicolae Grigorescu dar pictura de sevalet este dragostea vietii ei creatoare. Este o prezenta vie si puternica in viata artistica de la noi. Lucrarile sale se gasesc in numeroase colectii din tara si strainatate dar este de mentionat ca – lucru destul de rar in ziua de astazi si pentru un artist contemporan – panzele sale au ajuns si in pinacotecile muzeelor din Barlad, Galati, Iasi, Craiova, Sibiu si Oradea.