Art Society sau rafinament la maxim
Mihai Constantin     Romanian Art Gallery


Strada Logofat Stroici nr.18. Un cartier bucurestean care ne arata capitala în vremurile sale de referinta, cele în care barbatii nu ieseau pe strada fara jacheta si palarie iar doamnele erau expozee vii ale “modistelor” pariziene. În aceasta cladire se afla inima unui fenomen de normalitate, un normal cu atât mai distonant în lumea “exceptionala” de azi: Artmark.

Dintr-un reflex pragmatic, una dintre primele întrebari care mi-au venit în minte vazând cât de “ca la carte” arata si este organizat totul a fost “Cu ce bani si ai cui?” Cât de profitabil poate fi negotul cu arta în România de azi ca sa scoti asa o antrepriza din sfera mecenatului excentric? De ce ar face cineva asa ceva azi?… N-am raspuns la nici una din aceste nelamuriri pentru ca mi s-au parut întrebari prea intime pentru interlocutorii mei pe care abia îi cunoscusem. Pentru ca cei de la Artmark te mai socheaza cu ceva: cu o atitudine plina de solicitudine, cu o amabilitate si deschidere, iarasi cu ceva normal dar cu atât mai suspicios în aberantul spatiu public de la noi. În plus aveam ca termen de comparatie atmosfera târgurilor de arta si a galeriilor de la Hanul cu Tei unde emana o nerabdare mercantila din toate coltisoarele. Nu si aici…la Artmark, în sediul galeriei Art Society.

Daca am produs ceva confuzie prin amestecarea numelor institutiilor, sa explic mai bine: exista societatea Artmark sub cupola careia functioneaza mai multe galerii de arta si poate cea mai prestigioasa casa de licitatii de la noi.

Art Society este galeria din sediul Artmark din strada Logofat Luca Stroici nr. 18. Director este dna. Ruxandra Garofeanu.

Point contemporary este galeria cu sediul pe strada Gradina Icoanei nr. 15. Director este dna. Liliana Popescu.

Casa de Licitatie Artmark îsi organizeaza evenimentele în diverse locuri, cu predilectie în marile hoteluri bucurestene. De exemplu Licitatia de Primavara din 25 martie va fi gazduita de Hotelul Mariott. Tot Artmak pastoreste si ACOAR, Asociatia Comerciantilor de Obiecte de Arta.

Coordonarea activitatilor îi revine lui Alexandru Bâldea în calitate de Director de Operatiuni Artmark.

****Dna. Ruxandra Garofeanu, gazda a unui eveniment recent Art Society ****

Pe lânga toata aceasta retea de galerii si evenimente, rafinate si foarte implicate în piata artei plastice, poate cea mai importanta realizare a echipei Artmark este “indexul Artmark”, un catalog al cotatiilor istorice si actuale ale artistilor tranzactionati în piata de arta româneasca. Înca nu am putut consulta personal acest catalog dar el contine monitorizarea si procesarea tuturor vânzarilor de la toate casele de licitatie din România din perioada 1995 – 2009, cu aproximativ o mie de artisti români de patrimoniu sau contemporani. WOW! Aceasta a fost prima mea reactie. Adica exact ceea ce cautam! O bursa a artei plastice. Artmark a realizat-o!

Artmark recunoaste ca vânzarile prin licitatii nu reprezinta decât un volum minoritar din tranzactiile de arta. Cele mai multe au loc prin galerii, magazine, diversi dealeri, la târguri, direct din atelierele artistilor etc. Este însa foarte probabil ca aceste vânyari de oportunitate sa fie curând influentate si apoi reglementate de “bursa” Artmark. Toata lumea, artisti si colectionari deopotriva, tânjeste dupa o scara valorica la care sa-si poata raporta fie opera fie eventuala investitie.

Dintr-un material pus la dispozitie de Artmark, extrag câteva constatari despre piata de arta, cea care actioneaza “la lumina”, din ultimii 15 ani:

– randamentul anual mediu în ultimii 15 ani a fost de 27,04%

– randamentul mediu 2008 fata de 2007 a fost de 37,38%

– randamentul mediu pentru primele 9 luni din 2009 fata de 2008 a fost de 39,92%

Asta arata cât de profitabila este investitia în arta, chiar si în vremuri de criza. În plus, un plasament pe termen mediu si lung în arta are avantajul ca ne ofera o satisfactie spirituala constanta, prestigiu social si de grup si cultivare spirituala.

**** Dl. Mihail Stomff, director adjunct al Art Society, cel în seama caruia cade coordonarea curenta si constanta a activitatii Art Society ****

Daca sunteti interesati de arta, si ar trebui sa fiti daca cititi acest blog, va sfatuiesc sa intrati în lumea Artmark si a proiectelor sale.