Piata Presei recapata o statuie. Macar temporar





 Sper sa pot adauga si o fotografie a sculpturii acestei stiri Mediafax. ma grabesc s-o public asa pentru a-i fi de ajutor artistului si pentru a promova inaugurarea de marti.

BUCUREŞTI (MEDIAFAX) – Ansamblul sculptural “Rechinii roşii”, semnat de artistul Mihai Balko, va fi inaugurat marÅ£i, la ora 18.00, pe soclul din PiaÅ£a Presei ocupat până în 1990 de o statuie a lui Lenin, în cadrul seriei “Proiect 1990”, iniÅ£iată de artista Ioana Ciocan în ianuarie, informează un comunicat.

            “Rechinii roşii” este un discurs ironic la adresa situaÅ£iei politice de după căderea comunismului în ţările din Europa de Est. Ansamblul arhitectural în care îmi plasez lucrarea este unul cu trimitere directă la epoca comunistă oferind cadrul ideal unui discurs plastic contextualizat. Rechinii roşii sunt istorie topită. Rechinii înoată în ape tulburi. Ei sunt fragmentele rezultate din destrămarea stelei sovietice; reasamblarea acestor fragmente poate naşte o altă structură totalitară. Rechinii gravitează în jurul unei structuri politice neconturate pentru a o devora şi a forma din nou întregul. Rechinii roşii sunt un avertisment, o atenÅ£ionare”, spune Mihai Balko.

            Ansamblul sculptural “Rechinii roşii”, ce va fi expus până în jurul datei de 20 octombrie, face parte din “Proiect 1990”, o serie de evenimente, lansată de Ioana Ciocan în ianuarie 2010, constând în amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din PiaÅ£a Presei, rămas liber încă din 1990. Ioana Ciocan a inaugurat seria, pe 26 ianuarie, cu un proiect propriu – “Ciocan vs. Ulyanov” – dezvelind o replică a statuii lui Lenin, făcută din arpacaş, orez, bomboane şi ciocolată, pe soclul din PiaÅ£a Presei.

            Pe 27 mai, Romanian Piano Trio, ansamblul compus din violonistul Alexandru Tomescu, pianistul Horia Mihail şi violoncelistul Răzvan Suma, a concertat la opt metri înălÅ£ime pe soclu, alcătuind o sculptură vie concepută de artistul Andrei Ciubotaru. Pe 23 septembrie a venit rândul artistului Emanuel Borcescu să expună în cadrul “Proiect 1990”, acesta realizând patru fresce pe laturile soclului, lucrări inspirate de valori postdecembriste înfăţişând: corporatistul, căpşunarul, lucrătorul care ridică vilele din Pipera şi respectiv recuperatorul de bani.

            “Toate proiectele (din cadrul seriei “Proiect 1990″ n.r.) au legătură cu ceea ce se întâmplă în România după 1990 şi direcÅ£ia în care ne îndreptăm”, a precizat pentru MEDIAFAX Ioana Ciocan.

            Laura Mitran, laura.mitran@mediafax.ro