Adeline CATINAS – Da-i inainte cu tupeu!

Am facut de mai multe ori apologia acelui graunte de nisip in plus care face ca in viata, in anumite ocazii, balanta sa se incline in favoarea noastra. Sansa si oportunitatea exista pentru cei pregatiti sa le primeasca. Asta daca norocului nu i se lipeste in plus adjectivul de “chior” sau “porcesc” 🙂 Nu este cazul acestei tinere din Cluj, care, dupa ce a absolvit sectia de grafica a liceului de arta “Romul Ladea” din Cluj a decis si a reusit sa intre la sectia de pictura a UNAB, in Bucuresti. “Aici sunt toate oportunitatile,” mi-a explicat ea rationamentul si cata dreptate a avut! A fost nevoie de o singura intalnire cu directoarea TVR1 Dana Deac pentru ca sa i se propuna o colaborare permanenta cu emisiunea care are sansele sa se instaleze ca lider de audienta a TVR. Cea difuzata sambata seara si prezentata de Mircea Radu. Si nici macar nu avusese aceasta intentie 🙂

Cand te invartesti printre artisti, tu insati artista, ai ocazia ca fotografiile sa capete si ele veleitati de arta. Aceasta tanara ia lumea in piept cu seninatate si cu mai multa incredere decat ar parea la o prima intalnire.

*** Aici, in autoportret ***

 Acest articol va marca si scopul pentru care am pregatit de trei ani incoace acest blog si portalul artindex.ro: cel al promovarii artistilor tineri. Si dupa cum se spune, nu este pentru cine se pregateste ci pentru cine se nimereste. Anul I la pictura poate insemna un extraordinar inceput. Iar Adeline este cea care inaugureaza odata cu anii sai de facultate si aceasta latura a Artindex. Sper sa o pot lua drept etalon si sa o urmaresc decade de acum inainte. Ne vom intoarce la acest articol ca la un moment “zero”. Acela in care tinerii liceeni, studenti sau absolventi de arta si-au insusit Artindex ca pe locul in care se gasesc unii pe altii si se arata lumii in toata splendoarea lor de creatori de frumos.

Ma refer, pentru a fi mai exact, la o componenta aparte a portalului Artindex care va permite artistilor familiarizati cu computerul, internetul si retelele de socializare sa-si creeze si sa-si gestioneze propriul portofoliu artistic. Astfel se vor putea integra repede si pe acelasi palier cu pictori, sculptori si graficieni consacrati pe care Artindex ii va cataloga si prezenta cat mai cuprinzator. Consumatorul de frumos sau promotorul in cautare de noi oportunitati va avea astfel la dispozitie cea mai larga baza de date a artei romanesti, instrumente de clasificare diverse, o viziune actualizata asupra muzeelor si galeriilor din tara, pe scurt a intregului sistem in care o panza sau o piatra inseamna mult mai mult decat o panza sau o piatra…

 

Dau acum cuvantul Adelinei: “Mi-am inceput studiile artistice in clasa a 7a,in cadrul Liceului de Arta “R.Ladea” din Cluj-Napoca, la sectia de arhitectura, design ambiental si industrial, iar apoi am “migrat” la sectia de grafica,in dorinta de a cunoaste cate o faramitura din mai multe zone de abordare ale artei.

Dar in tot acest timp,am continuat sa fac ceea ce ma defineste azi, pictura.

Alaturi de prof. Liviu Bartos am invatat mai mult din ce inseamna pictura, dar si tehnica desenului. Iar alaturi de prof. Maria Sarbu, mi-am perfectionat maniera de lucru in domeniul graficii de sevalet.

Pasiunea mea pentru pictura s-a facut remarcata in modul de abordare a lucrarii de diploma, care desi situata in sfera graficii de sevalet, imbina sensibilitati cromatice, cu elemete de operare specifice graficii.

Actualmente studenta la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti,in anul intai,astept cu nerabdare sa aprofundez domeniul vast al picturii,in vederea definirii mele ca artist plastic.”