Artmark – O seara la Opera. Bilantul

Am facut calculele si apoi m-am uitat vreo zece minute in gol, gandindu-ma cum sa incep. Am s-o fac brusc si la obiect: Artmark a vandut 112 tablouri (din 127) pentru valoarea totala de 813.400 euro. Adica a vandut 88,19 la suta din loturile oferite.

Ati auzit probabil ca a fost scos la vanzare si un “Car cu boi” al lui Grigorescu. Iata momentul filmat in exclusivitate:

 Ce a facut din aceasta vanzare una cu adevart spectaculoasa a fost faptul ca domnii sau doamnele care licitatu prin telefon, vedeti masa din stanga ecranului, au avut un concurent nebanuit. Un domn cu sotia lui a intrat discret la balcon si a inceput sa ridice paleta spre uimirea bine ascunsa a conducatorului de licitatie. Si domnul de la balcon i-a amutit pe cei care licitau de acasa. A primit aplauze, si-a pupat cu foc nevasta si a iesit din sala cu ea de gat. Uite si asa poti sa petreci o seara in oras ca sa cumperi un tablou de Nicolae Grigorescu. Pretul de 155 de mii de euro nu depaseste recordul inregistrat tot de Artmark cu Aise (care se afla pe perete la Dinu Patriciu) dar este o suma colosala pentru vremurile pe care le traversam si pentru sumele care circula de regula pe piata de arta de la noi. (pe cea la vedere cel putin)

Acum sa fac o bucla inapoi si sa va arat si sa va descriu un pic atmosfera. Vibranta, ca sa folosesc un singur cuvant. Probabil ca influenta conjugata a Gildei Lazar (presedinte Fundatiei Friends of Opera), a Artmark si cea postuma a lui Nicolae Grigorescu a facut ca mai toate televiziunile importante sa fie acolo. Se vedea cumva pe fetele reporterilor trimisi ca nu prea stiau de unde s-o apuce.

 Licitatia a inceput cu 30 de minute intarziere fata de ora anuntata, 20.00. Si destula lume isi manifesta nemultumirea fata de acest lucru. Daca intarzierea a fost cauzata de tot felul de probleme tehnice, mai treaca mearga. Daca insa Artmark a intentionat sa creeze un moment a la un concert rock la care solistul nu se lasa scos din culise, atunci nu prea le-a iesit. Ma rog, licitatia a pornit cu angajamentul conducatorului de sedinta Victor Safta (33 de ani, absolvent de ASE, broker de profesie) ca totul va dura aproximativ o ora si jumatate. A durat mai mult de trei ore! Dar asta datorita interesului ridicat pentru tablouril si a licitarilor succesive si animate pentru multe dintre ele. Putine s-au vandut la pretul de pornire.

Din cauza spatiului vast al salii Operei si a numarului mare de participanti, Artmark avea in diverse puncte oameni care priveau sala si il asistau pe dl Safta sa vada paletele ridicate. Stiu ca aceasi problema a luminii slabe si a spatiului mare a existat si la hotelul Vega, asta vara. Nu odata, dl Safta s-a scuzat ca a scapat sau a vazut tarziu unele oferte. In acest caz, ce sa zic: schimbati locul sau pe Dl Safta! (e o gluma, Victor Safta a rezistat stoic la sesiunea maraton).

Am mai fotografiat momentul adjudecarii pentru cateva tablouri care fie mi-au placut mie fie au inregistrat oferte mari, fie amandoua 🙂 Le expun in continuare si inchei in acelasi timp. Artmark a ridicat stacheta muuuult pe piata de licitatii de la noi. Probabil ca se uita cu jind la pragul de un milion de euro. Este o cursa cu ea insasi. Nu ii sufla nimeni in ceafa.