Gil Vincente – Asasinul de sevalet

 

Ia uitati-va bine la el. Nu-i asa ca are fata de asasin? Si ce daca zice ca e artist! Instiga la violenta! Inchideti expozitia! Arestati-l! N-avem vreo lege impotriva unor asemenea orori?…

 

Cam asa suna unele reactii dupa ce artistul brazilian Gil Vincente si-a expus tacticos lucrarile uriase in care defuleaza, in numele multor oameni de pe planeta asta probabil, punandu-se in postura de a asasina personaje ca George Bush, Regina Elisabeta, Papa Benedict, Majmoud Ajmadinejad, neuitandu-l nici pe presedintele sau Luiz Inacio Lula da Silva.

 

Ce i-a adus aceasta expozitie la Bienala de Arta de la Sao Paolo? Faima-instant la nivel mondial. Presa internationala, cu Reuters in frunte, a dat buluc pentru a ilustra o stire care are partial de-a face cu arta si – au mirosit editorii – se amesteca minunat cu actualitatea mondiala.

 

 

“Pentru ca au ucis atatia oameni, ar fi o favoare sa-i asasinez, intelegeti,” explica artistul mesajul din spatele ideii sale. Acum nu stiu cum sa reactionez cand o lucrare de arta plastica trebuie argumentata de autorul ei, dar stiu ca daca Gil Vincente are un agent, acesta isi freaca satisfacut mainile. Lucrarile sunt scoase la vanzare numai in grup pentru suma de 260 de mii de dolari. Faceti pariu ca pana la sfarsitul bienalei o sa gaseasca un cumparator? Eventual anonim 🙂

 

 

 

 

 

“Furtul banilor publici nu este o crima?” isi mai argumenteaza Vincente ideea. Aici ii dau dreptate si mi-ar placea sa-l vad pe artistul roman care picteaza un tablou in care Traian Basescu – un exemplu ales la intamplare, va asigur – este asasinat cu coarda de pian. Oare in cat timp va fi acuzat de instigare la violenta si se va autosesiza Parchetul? Ca la noi, legea e lege, nu te joci, nu-i asa?

 

 

 

 

 

 

 

 

De fapt folosesc aceasta expozitie ca pe un trist exemplu de falsa promovare a artei. Inteleg perfect, respect si apar pana la moarte libertatea de exprimare si dreptul la opinie dar arta e altceva, e mai mult decat atat. Care este valoarea plastica a acestor desene daca jupuim de pe ele mesajul politic?

 

Aici se potriveste prin extrapolare un raspuns al lui Charles Saatchi cand a fost intrebat daca are o slabiciune pentru arta erotica. “Am o slabiciune pentru arta erotica daca este in primul rand arta buna.” Chapeaux!