Ceramisti contemporani la Muzeul de Arta Constanta

In timpul vizitei la Muzeul de Arta din Constanta am coborat si in “catacombele” Galeriei Musseion, rezervata expozitiilor de arta contemporana. Mi-a placut de la bun inceput lumina speciala din subsol si stilul special al amenajarii. Asta ma face si mai curios s-o intalnesc pe directoarea Muzeului, Doina Pauleanu, si sa o intervievez pe tema managementului cultural. Iata asadar cateva fotografii cu lucrarile ceramistilor constanteni.

Nu pot decat sa remarc cu regret doua lucruri: ca in acea dupa amiza de duminica dupa amiza eram singurii vizitatori ai intregului muzeu (!) si ca atmosfera in randul supraveghetoarelor era una de tristete si depresie: 11 dintre ele erau deja in preaviz si aveau in fata spectrul somajului la varste de plus 40 de ani. Masurile de reforma a statului au lovit si acolo…

M-a descumpanit si faptul ca cei mai multi constanteni, de fapt toti cei pe care i-am intrebat unde se afla Muzeul de Arta, n-au stiut sa raspunda. Ne-au directionat spre muzeul de Arheologie din spatele statuii lui Ovidiu, probabil cel mai cunoscut. La muzeul de arheologie, paznicul a stiut sa ne directioneze corect si am luat inapoi la pas centrul vechi si bulevardul Tomis pana la intersectia cu bulevardul Ferdinand, unde se afla Muzeul de Arta. Ca sa nu facem o drama prea mare din asta, la fel s-a intamplat si in Bulgaria, la Varna, unde am cautat vreo doua ore muzeul – fara succes in final – in speranta ca pot vedea o expozitie itineranta cu desene Salvador Dali. Localnicii erau la fel de hotarati si amabili in a ne directiona ferm in directii aiuristice.

Revenind la muzeul de la noi, probabil ca soarta personalului de acolo ar fi mai buna daca macar constantenii ar trece macar odata pragul Muzeului lor de Arta. Serviciul ar fi in cel mai rau caz reciproc daca nu cumva castigul ar fi net de partea vizitatorilor care au la indemana un mic tezaur cultural si spriritual pe care din pacate il ignora.