Statuia originala a Modurei – regasita dupa 50 de ani!
Public o stire aparuta astazi pe site-ul Hotnews.ro:

Statuia originala a Modurei, realizata de sculptorul Baraschi, a fost regasita

de Catiusa Ivanov

Statuia originala a Modurei, realizata de sculptorul Constantin Baraschi in 1939 pentru ansamblul statuar Fantana Modurei, a fost descoperita in cimitirul Bellu, dupa ce timp de aproape 50 de ani s-a crezut ca a fost distrusa. Modura, impreuna cu cele 20 de cariatide amplasate la intrarea in parcul Herastrau, au fost demolate de comunisti in anii 50 pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se afla acum la intrarea in Herastrau este o reconstituire realizata de sculptorul Ionel Stoicescu, in anul 2006, pe baza fotografiilor de epoca si a unei cariatide originale gasite in cimitirul Bellu in 2006.

Statuia Modurei a fost descoperita in urma cu cateva zile de catre Dan Ghelase, Presedintele Asociatiei pentru promovarea artei si culturii traditionale si de arhitectul Lucian Mihaescu.

“Din 2006, de cand am cautat si gasit in cimitirul Bellu cariatida dupa care s-au facut mulajele cariatidelor din Herastrau, mi-am propus sa gasesc statuia Modurei. Lucian mi-a spus ca sunt mai multe minuni in cimitirul Bellu. Noi cautam mormantul familiei Grant si am dat peste Modura din intamplare. Lucian mi-a spus initial ca este o cariatida, dar cand am vazut-o a devenit clar ca este Modura. Mai ales ca are semnatura lui Baraschi pe soclu. Este o opera de arta superba. Ar trebui pusa la locul ei in parcul Herastrau”, ne-a povestit Dan Ghelase.

Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic din cadrul Primariei Capitalei inca nu a decis ce se va intampla cu statuia. “Deocamdata trebuie sa stabilim in proprietatea cui e statuia si dupa aceea, daca ne apartine, o vom pune intr-un spatiu public ca sa poata fi admirata de toata lumea. Nu cred ca o vom duce inapoi in Herastrau, in locul celei existente, deoarece aceasta din urma este in perfecta stare”, ne-a declarat Rodica Nimara, director Administratiei Monumentelor.

Fantana Modura

Ansamblul statuar Fantana Modura a fost realizat in 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide asezate de-o parte si de alta a aleii reprezinta taranci din Muscel si Mehedinti cu ulcioare pe cap. La capat se afla statuia Modura, o femeie despre care legenda spune ca i-a oferit apa lui Carol al II-lea atunci cand acesta a aterizat fortat in comuna Vadu Crisului, Bihor. Regele a emis si o moneda infatisand-o pe Modura.

Comentariu al unui cititor Hotnews:

Modura este statuia din capul Aleii Cariatidelor, de deasupra fantanii.

Grupul statuar a fost facut in 1939 de marele sculptor Const.Baraschi (fost rector al Inst.de Arte Plastice), cam concomitent cu Memorialul Sarb al lui Ivan Mestrovici de pe colina Avala din Belgrad (tot cu cariatide)…si reprezinta un imn adus femeii romane…frumoasa, demna, invesmantata simplu dar elegant…si cu picioarele goale…

Astfel ca in epoca a fost considerata o creatie senzationala, prin originalele cariatide taranci romane!

Prin finalizarea si indreptarea greselilor actualei alei, grupul statuar ar putea deveni al doilea, ca valoare dupa grupul dela Universitate, monument de for public din Bucuresti…

Il apreciem pe Brancusi, dar la Paciurea si Baraschi diferenta este doar de promovare si cunoasterea in Apus…