Silvia Mihailescu GHENEA – Atlasul artistic al unei vieti
*** Silvia Ghenea in locuinta sa din Bucuresti ***
Dupa ce a acumulat o biografie artistica impresionanta, dna. Ghenea are o tristete in suflet: este cunoscuta ca artista mai mult in afara Romaniei decat in interiorul tarii. Este pretul pe care l-a platit pentru opera pe care a acumulat-o. Fara acest pret nu am fi putut avea panze semnate Ghenea inspirate de pe toate meridianele lumii. Ca sotie de ambasador, doamna Ghenea a vazut lumina tuturor continentelor si a captat-o in picturi care stau astazi in muzee si colectii din America de Sud, de Nord, in Europa, Africa sau Asia. 9 ani a fost “doamna Ambasador” in Brasilia si – putina lume stie – este cea care a dat personalitate sediului reprezentantei noastre diplomatice in Brazilia prin tapiterii monumentale pe care le-a donat la plecare patrimoniului culturalo-diplomatic al Romaniei.
*** Peisaj bucurestean de iarna ***
*** Notre Dame – Paris ***
Silvia Ghenea s-a nascut la Bucuresti in 13 octombrie 1925. A studiat arta la Institutul Nicolae Grigorescu. A absolvit in 1950 dupa ce a studiat cu Ion Marsic, Gheorghe Ivancenco, Paul Miracovici. Pleaca imediat la Moscova pentru 4 ani de studiu la Institutul de Arta Decorativa. Studiaza cu profesorii Alexandru Deneca si Vasili Mescov. Cand va expune pentru prima data la Salonul Oficial din 1955, va fi stapanind deja tehnica desenului, a pastelului, acuarelei si uleiului dar si a tapiteriei. Este primita in U.A.P in acelasi an, 1955. Devine si inspector general pentru invatamantul artistic pe tara asa ca mai toate liceele de arta din Romania ii datoreaza ei infiintarea. In 1964 deschide prima expozitie personala cu lucrari in acuarela iar in 1971 isi sustine doctoratul la Berlin in artele decorative si aplicate.
*** Portul Tulcea ***
*** Buenos Aires ***
*** Lacul Mogosoaia ***
Pictorita a reusit sa publice in 2009 un consistent album al operei sale. Cartea a fost ingrijita de Alexandru Cebuc dar nu ar fi putut aparea niciodata fara sprijinul financiar al sotului ei, diplomatul care a stiut intotdeauna sa aprecieze si sa incurajeze talentul sotiei, dl. Nicolae Ghenea. Acest album, prea putin popularizat, ne expune brusc si surprinzator carierei creatoare de peste jumatate de secol a Silviei Mihailescu Ghenea.
*** Poarta Brandemburg – Berlin ***
*** Turnul Englez din Buenos Aires (1980) ***
*** Salvador Bahia ***
Nu pot sa nu ma gandesc la similitudinile biografice si artistice dintre Samuel Mutzner si Silvia Ghenea. Ii uneste sansa de a se fi inspirat din locuri exotice in care au calatorit si trait, prin paleta viguroasa de culori si teme cu parfum de seductie. Mi-ar parea rau sa aiba in comun si revendicarea ca artisti reprezentativi de catre o alta tara decat cea in care s-au nascut si format. Mutzner este revendicat ca artist national de Venezuela si muzee din Caracas au in pinacoteca numeroase lucrari ale artistului, mai multe decat circula pe piata de arta de la noi. Doamna Ghenea este aici, printre noi, pusa in postura ingrata de a cere ce i se cuvine de drept: recunoasterea valorii sale in propria tara…
Las pentru final aceasta fabuloasa serie dedicata carnavalului de la Rio:
*** Sambiste in carnaval ***
*** Carnaval la Rio de Janeiro ***
*** Omagiu dansului si culorilor vesele ***
*** Scoala de Samba “Portela” ***