“Cel mai frumos Luchian”
Ca sa faci ceva mai dezirabil, interzice-l. Ca sa strarnesti rumoare, creaza mister. Asa functioneaza omul, isi doreste mereu ceea ce nu poate avea sau adauga valoare lucrurilor obtinute pe cai privilegiate. Este mecanismul aplicat maiastru si de Artmark pentru a-si promova licitatia de joi, 29 aprilie. Perla acestei licitatii, care vinde doua colectii de prestigiu, George Ivascu si Tiberiu Puica, este “Maci” de Luchian. Este singura piesa care a fost expusa numai unor vizionari private intr-o locatie selecta din Bucuresti. Am avut bucuria sa am acces la aceasta vizionare exclusivista.

Aceasta pictura este considerata cea mai frumoasa lucrare a lui Stefan Luchian. Este evaluata la 150 – 200 de mii de euro iar ambitia Artmark este sa stabileasca un nou record pe piata licitatiilor de la noi.

“Maci” a fost expusa prima data in 1914 si se presupune ca a fost pictata intre 1911 si 1913. Este una dintre lucrarile cel mai des reproduse in cataloage si albume si printre cele mai expuse. Colectionarul Tiberiu Puica a imprumutat tabloul cu multe ocazii.

Tabloul original a “jucat” si in filmul monografic “Luchian”. Tiberiu Puica a primit un rol secundar in pelicula pentru a putea sta cu ochii pe pretioasa-i piesa. Mostenitorii colectionarului o scot acum la vanzare. Sunt curios daca isi va gasi un nou stapan si la ce pret…

Nota 29 apr: Macii lui Luchian au fost adjudecati la licitatia Artmark pentru 132.000 euro, care a fost si pretul de pornire.