Arta contemporana romaneasca – avem nevoie de un inventar online?
Am ezitat mult pâna sa ma apuc de primul articol al anului pe blogul meu. Si nici aceasta postare invernala nu se remarca prin creativitate. Simt ca sevele îmi sunt mai putin eterice, ba chiar vâscoase de-a dreptul. Asa ca încerc sa sparg gheata acestei ierni severe printr-o tentativa de inventariere a site-urilor care ar fi de folos unui curios într-ale artei românesti contemporane. Nu am gasit nici o sursa care sa ma uimeasca nici prin originalitate nici prin bogatia de informatii. Dar asta nu e o surpriza. Nici în varianta pe hârtie lucrurile nu stau mai bine. In afara de “Enciclopedia Artistilor Români Contemporani” îngrijita de Alexandru Cebuc si Vasile Florea, exista un hau urât si adânc de la mijlocul anilor 70 cand Octavian Barbossa publica “Dictionarul Artistilor Români Contemporani”. Numai ca pomenita enciclopedie este de fapt o eclectica inventariere a artistilor plastici în viata. Spun în viata pentru ca aparitia in paginile vreunui volum al enciclopediei este conditionata de o plata din partea artistului în cauza. Dar asta nu ar fi cel mai mare neajuns. Aparatul critic lipseste cu desavârsire. Tot artistul este cel care trebuie sa-si umple pagina cumparata. Cu fotografii, cu texte scrise despre el de-a lungul timpului în diverse publicatii, cu o biografie in stil personal etc. Domnii Cebuc si Florea scot apoi cate un volum când aduna suficient material. Fiecare volum (au aparut vreo cinci pâna acum) este ordonat alfabetic de la A la Z. Asa ca nu putem vorbi despre o enciclopedie, cum pompos au ales autorii sa-si intituleze acest antreprenoriat editorial, ci poate de un fel de Who’s Who al artei plastice românesti fara nici un criteriu valoric sau de directie sau influenta artistica. Si acesta este din pacate cam singurul instrument pe care îl avem la îndemâna.

Ce vreau sa spun de fapt este ca internetul ar trebui sa fie gazda unui portal care sa prezinte arta româneasca contemporana cu pretentii de exhaustivitate. Ideea a încoltit în mintea multora dar fie a fost abandonata fie s-a gripat în diverse stadii intermediare. Încerc sa afisez aici cele mai relevante link-uri pe care le-am gasit sau le voi gasi pe internet. Ordinea este pur aleatoare.

http://www.uappr.ro/

http://www.stdb.ro/arta/RHMPAGE.HTM

http://www.romaniaart.ro/

http://www.eliteart-gallery.com/autori/

http://www.modernism.ro/artisti/

http://www.e-galerie.ro/

Cam asta am gasit dupa câteva ore de cercetare. Astept din partea voastra si alte sugestii.

***** Nota 25 ian 2010 *****

Ma bucur ca primesc deja reactii la acest post. Afisez mesajul trimis de dl. Puiu Patzelt si sugestiile sale:

“De acord cu articolul din romaniangallery.blogspot.com In acest sens am inceput din 2007 sa caut date despre artistii din colectia mea pe care am postat-o pe http://patzeltart.ro/ si a unor prieteni pe care i-am postat pe http://www.e-galerie.ro/ si pe http://artpeka.ro/. De completat lista si cu www.artmark.ro/, care cu ocazia licitatiilor prezinta ceva date despre artistii din licitatie. Mai exista o sursa, dar care trebuie sa-si faca neaparat erata sau sa se actualizeze : LEXICON Pictori, sculptori si desenatori din Romania secolele XV-XX de Mircea Deac 2008, precum si cartile de amintiri ale lui Petre Oprea. Cu stima Puiu Patzelt K.”

http://patzeltart.ro/

http://www.e-galerie.ro/

http://artpeka.ro/

http://www.scar.ro/

Am cercetat putin problema dlui Deac si constat cu placere ca s-a alaturat blogosferei 🙂 Il gasiti la http://mirceadeac.wordpress.com. Acolo am gasit si coperta Lexiconului. Am sa caut volumul pentru o opinie avizata.

Revin pentru a adauga un blog interesant si dedicat tinerilor artisti. Este un proiect in nuce dar ii urez la mai mare. Iata link-ul: http://www.blogcatalog.com/blog/magazinul-national-de-arta-contemporana

Inca va astept comentariile si sugestiile.