Licitatia de vara Artmark – “Aur pe panza”…
“… o riposta eleganta data inflatiei.” Acesta a fost sloganul evenimentului de aseara gazduit de hotelul Mariott.
O regula economica spune ca daca vrei castig mare trebuie sa rulezi capital mare. Un profit de 300% dintr-o investitie de 1000 de euro e nimic fata de un profit de 15% dintr-un rulaj de 250 de mii de euro. Aceasta filosofie de business care pare sa stea la baza Artmark functioneaza din plin. Desi este ultima casa de licitatii infiintata in Romania, Artmark a intrat tare, cu sistem, cu o infrastructura impresionanta si riscanta in acelasi timp, direct pe locul 1. Este un carusel care obliga echipa Artmark sa nu-si permita nici un moment de relaxare. Lucreaza noaptea, lucreaza ziua, cu un elan care poate veni numai din pasiunea si dragostea autentice pentru arta plastica. Media de varsta este surprinzator de scazuta si creativitatea invers proportionala cu cifra medie a anilor lor. Nu vreau sa par entuziasmat in mod gratuit, dar Artmark este un sistem pe care cred ca-l inteleg. Si-mi place.
Licitatia de ieri a scos la vanzare 146 de lucrari. Varful l-a reprezentat panza “Garoafe” de Stefan Luchian. Pretul de pornire a fost 100 de mii de euro si a fost adjudecata pentru 140 de mii. O investitie foarte buna daca luam in considerare faptul ca evaluarea lucrarii este de 200 de mii de euro.
Dar pentru iubitorii de arta cu un capital “normal” de investitii, o sa fiti mirati ce puteti cumpara cu numai 1000 de euro. Lucrari extraordinare, care fac cinste oricarei colectii si cu siguranta au o rentabilitate foarte buna.
Mai remarc si consistenta selectie de arta contemporana, vanduta bine. Traian Boldea, Francisc Chiuariu, Andras Szabo, TARA, Anca Badea, Alexandrina Hristov, Anghel Negrean, Teodora Axente, Cristian Buzneanu, Robert Koteles, Mirela Traistaru sau Daniela Balaneanu si-au vandut lucrarile oferite si sunt sigur ca vom vedea semnaturile lor consolidandu-se pe piata de arta.
Imi face mare placere sa vad cat de bine, avid as zice s-au vandut lucrarile Traian Bradean sau Tia Peltz, investitii deja sigure pentru oricine.
De remarcat si faptul ca pictura europeana nu are prea multi adepti printre colectionarii/investitorii de la noi. O fi bine sau nu, un motiv de mandrie sau de pasagera limitare dar artistii autohtoni domina tranzactiile din Romania.
Iata si structura licitatiei: Art Nouveau (o categorie in premiera la Artmark), Primitivi si Academism, Modernism, Post Modernism, Europeana si Contemporana.
In avanpremiera va spun ca urmatoarea licitatie Artmark va fi una tematica. Dupa succesul celor doua “Marine” organizate la Bucuresti, Artmark va tine o licitatie in afara Capitalei, undeva pe litoral. Tema acesteia: “Orientalism”.