Augustin COSTINESCU – O betie de culori




Va fac o sugestie pentru acest sfarsit de saptamana. Daca sunteti hai hui prin Bucuresti, intrati o jumatate de ora in sala de expozitii a Cercului Militar National. E in buricul targului si in weekend gasiti mai usor un loc de parcare pe strazile din jur. Pana joi 24 iunie puteti vedea expozitia lui Augustin Costinescu.

Incep printr-o prezentare in bloc a peisajelor expuse. Ele nu sunt grupate asa pe simeze ci se topesc firesc in ansamblul panotarii din salile de expozitie. Asadar…

PEISAJE

*** Acesta mi-a placut cel mai mult. Este portul din Napoli ***

Continui, pe caldurile astea, cu nudurile semnate Augustin Costinescu, mai ales ca unul dintre ele se afla printre lucrarile preferate de mine din intreaga expozitie. In plus, artistul a adaugat inspirat si cateva panze inspirate de pe plaje.

In mod ludic as spune, autorul a presarat in expozitie si cateva autoportrete. Ba chiar unul, postat pe un mini sevalet, tine loc artistului cand nu se afla personal in sala de expozitie pentru a-si intampina vizitatorii. Pe post de gazda eu l-am gasit pe bunul prieten al pictorului, criticul de arta Neculai Calugarita.

*** Augustin Costinescu, autoportret ***

Date biografice:

Se naste la 28 aprilie 1943, in Lipova, judetul Arad. Studiaza la sectia de pictura a Institutului “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti. Face parte din promotia 1969. Este elevul profesorilor Aurel Vlad, Ion Marsic si Ion Popescu-Negreni.

Debuteaza chiar in anul absolvirii la Salonul Tineretului gazduit de sala Dalles. Costinescu se dovedeste un artist prolific iar stilul sau, conturat devreme si ferm, ii permite sa aiba o serie vasta de expozitii in tara, iar din 1973 si in strainatate. Lucrari de-ale lui se afla in numeroase colectii private si in pinacotecile multor muzee din tara.

Expozitia curenta are si cateva panouri dedicate graficii, un alt domeniu in care Costinescu exceleaza. Am reusit o singura fotografie pentru ca protectia de sticla ingreuneaza fotografierea.

Postez in continuare o panza exceptionala, care serveste de minune cuvintelor lui Mircea Deac despre arta lui Costinescu:

“Pictura sa este o suprafata colorata pe care artistul speculeaza efectele plastice ale culorii si luminii. Augustin Costinescu, de decenii, a impus un stil, o maniera artistica, o conceptie, o viziune proprie ca unicitate, valabile prin simplificarea desenului si a efectelor emotionale si veridice ale culorii. Picturile sale sunt ca un cantec emotional. In realitate, artistul continua traditia picturii lui Stefan Luchian sau a lui Alexandru Ciucurencu, prin caldura culorii si a desenului.” Mircea Deac, Lexicon critic si documentar, 2008

Iata si o serie in care portretul sau gratia personajelor acapareaza compozitiile. Sinteza portretistica a lui Costinescu imi pare desavarsita prin gratie si postura.

In total sunt expuse 60 de picturi si 20 de lucrari de grafica. Va reamintesc ca expozitia este deschisa pana joi, 24 iunie.