O exceptie bibliofila – Processus contra Templarios

Text/Photo: Mihai Constantin

 

Atentie, vi s-a deschis una dintre cele mai ferecate porti ale omenirii: cea a Arhivelor Secrete ale Vaticanului. Se intampla ceva in cetatea Sfantului Scaun iar uimirea mea nu a fost inca depasita de perplexitatea care m-a cuprins cand am citit ca Papalitatea admite ca nu suntem singurele fiinte inteligente din Univers. Practic, Vaticanul, prin vocea astronomului sef al Papei, recunoaste ca nu poate exclude existenta extraterestrilor. De unde atata bun simt stiintific – in mod public, vreau sa zic – din partea Vaticanului? Aceasta declaratie a Parintelui-astronom Gabriel Funes avea loc in mai 2008. Dar cartea despre care scriu astazi a aparut inca si mai devreme, in 2007.

 

 

Mai precis, pe 25 octombrie 2007, Vaticanul lansa in cadrul oficial documente vechi de 700 de ani, nevazute practic niciodata de catre public, ba chiar neidentificate la adevarata lor relevanta nici macar de cercetatorii Vaticanului pana in 2001! Este vorba despre “Pergamentul de la Chinon” care arata ca Papa Clement al V-lea ii exonerase de vina pe Templieri in 1308 dar ulterior, la presiunile regelui Frantei Filip al IV-lea, a desfiintat Ordinul in 1312. Asa ca este si un bun exercitiu de PR ca Vaticanul sa faca public si acest document, intr-un tiraj extrem de exclusivist, de numai 799 de exemplare. Originalele in latina, in facsimil sau nu,si traducerile in italiana si engleza apar asadar in acest luxuriant experiment editorial. Gasiti traseul juridic al procesului intentat Ordinului Cavalerilor Templieri intre 1307 si pana la arderea pe rug a Marelui Maestru Jaques de Molay si a lui Geoffrey de Charney, la Paris, in data de 18 martie 1314.

 

 

N-am sa dau mai multe amanunte despre povestea procesului si despre istoria Templierilor. O gasiti din multe alte surse, tiparite sau pe internet. Am sa va spun insa ca a lua contact cu aceasta carte este o experienta vibranta. Tomurile, protejate de o supracoperta de piele, cantaresc aproape 10 kilograme, iar pachetul are un volum impresionant. 45 de cm lungime, 28 latime si o grosime de 13 cm. Si cum miroase aceasta piele! Dumnezeieste, ca nu gasesc alt termen mai potrivit. Eu oricum aveam un fetis legat de mirosul cartilor noi dar intalnirea de fata m-a dus cu gandul la “Parfumul” lui Patrick Suskind si la modul in care unul dintre personaje se straduia la un moment dat sa dea aroma unor mape de piele pentru nu stiu ce baron. Un amestec de mosc, tamaie si istorie este impregnat in copertile acestor tomuri.

 

 

Tirajul ultra-controlat al acestei carti este certificat de mai multe ori, in diverse locuri. Acest document poarta semnatura si parafa secretarului Arhivelor Secrete de la Vatican.

 

 

Si acum, sa deschidem minunatia…

 

 

 

Acesta este volumul care cuprinde toate procesele verbale ale audierilor din timpul procesului. Un alt element de siguranta ne arata numarul exemplarului iar fiecare pagina poarta simbolul papalitatii. Volumul contine si mai multe gravuri ale caror placi dateaza din Evul Mediu si care ilustreaza diverse etape ale Procesului.

 

 

 

 

 

 

 

Al doilea pachet contine documente reproduse in formatul original, facsimilate, ba chiar si pergamente duplicate fidel si tiparite tot pe piele! O stanta in piele ne arata ca din nou ne aflam in fata unui exemplar pretios, bibliofil. Cel pe care l-am putut consulta purta numarul 227/799. Ma intreb daca marile biblioteci ale lumii au primit gratuit lucrarea sau au platit, la fel ca ceilalti 798 de privilegiati care o mai au in posesie, mii de euro pentru un exemplar.

 

 

 

 

Dupa tiparele originale pastrate in Arhiva Vaticanului, volumul poarta sigiliile cardinalilor Pietro Colonna, Pierre de la Chapel si Berenger Fredol, cei insarcinati cu ancheta asupra Ordinului Templierilor. Vaticanul certifica faptul ca sigiliile au fost reconstituite manual dupa proceduri folosite acum 700 de ani.

 

 

 

Iata si pergamentele reproduse la scara 1 la 1 dupa originale. Am putea specula ca Vaticanul s-a grabit sa faca public “Pergamentul de la Chinon” la numai 6 ani de la identificarea sa tocmai pentru ca arata cum Papa Clement s-a dezis de actiunile interesate orientate impotriva Ordinului. Asta pentru ca, ramanand pe taramul speculatiilor, se spune ca Templierii care au supravietuit prigoanei si dizolvarii Ordinului, au jurat razboi pe veci monarhiei franceze si Bisericii Catolice. Monarhia franceza a incetat sangeros in 1789…

 

 

Se mai speculeaza ca unii Templieri ar fi scapat in special pe apa, la bordul flotei ultraperformante pentru secolul 14 si ar fi devenit ba pirati, ba ar fi traversat Atlanticul cu peste un secol si jumatate inaintea lui Columb, sau ca ar fi acostat pe tarmurile rebelei Scotii si de acolo ar fi renascut sub acoperamantul misterioasei masonerii.

 

 

 

 

Istoria Templierilor a generat multe legende. Unele spun ca pana si superstitia ca ziua de vineri 13 este una nefasta vine de la faptul ca arestarile simultane ale Cavalerilor in Franta a avut loc in ziua de vineri, 13 octombrie 1307. Alta sustine ca Jaques de Molay le-ar fi strigat de pe rug Papei si regelui Filip ca ii va vedea curand in fata lui Dumnezeu iar papa si monarhul au murit la scurta vreme dupa aceea. Cum istoria a ramas mai intotdeauna asa cum a fost scrisa, am avut sansa sa pot consulta personal izvoarele acestor evenimente controversate pana azi. Iar istoria o scrie mereu cel care – macar aparent – invinge.