Florin TEODORESCU – Un iesean la Bucuresti

 

*** Pictorul Florin Teodorescu ***

 

Nu stiu cat de relevanta este obarsia, scoala si influentele directe ale unui artist plastic dar am dat acest titlu articolului pentru ca de Iasi s-au legat si autorul si Tudor Octavian, cel care a deschis vernisajul lui Florin Teodorescu din sala de expozitii de la parterul Bibliotecii Central Universitare din Bucuresti. De fapt sunt sigur ca si locul de bastina, si modelele de referinta si educatia sunt definitorii pentru oricine si cu prisosinta si pentru un artist plastic.

 

Autorul insusi recunoaste ca vizitele succesive in Capitala si expozitiile anuale de aici, cel putin in ultimii 2 ani, au fost prilejuri bune pentru a-si masura opera cu panzele artistilor din Bucuresti – si nu neaparat bucuresteni – si cu publicul mai mult sau mai putin avizat sau blazat de pe Dambovita.

 

 

 

Eu l-am gasit pe Florin Teodorescu proaspat si oarecum recognoscibil. Tudor Octavian sustine ca de anul trecut, artistul a facut un salt si compozitiile sale se detaseaza de influentele care ii marcau opera mai timpurie.

 

Mai remarc faptul ca Florin Teodorescu nu alege panza pentru picturile sale ci placaj. Este un amanunt de luat in seama pentru ca suportul influenteaza suflul unei imagini.

 

Cel mai bine va las sa urmariti lucrarile, aproape toate dintre cele expuse in aceasta perioada, dar ideal ar fi sa le vedeti direct in expozitie, ocazie cu care l-ati putea cunoaste si pe artist.

 

 

 

 

 

 

Florin Teodorescu s-a nascut la Iasi in 1942. Este doctor in stiinte biologice, absolvent al Universitatii “Alexandru Ioan Cuza”.

 

In 1990 se inscrie in Asociatia Artistilor Plastici din Iasi iar din 2003 este primit si in randurile Uniunii Artistilor Plastici.

 

Fara a astepta insa formalizarea calitatii sale de artist, doctorul Teodorescu deschide in 1986 prima expozitie personala in rotonda Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Repeta experienta un an mai tarziu iar in 1988 expune pe simezele galeriei “Cronica”, tot din Iasi.

 

Probabil ca anii ’90, cu nebunia lor generalizata, i-au lasat mai putin timp pentru pictura pentru ca prima expozitie postdecembrista are loc abia in 1999 in Palatul Culturii din Iasi.

 

Isi continua seria in anii 2000 la Piatra Neamt si Iasi cu alte 6 expozitii pana in 2008.

 

In 2009 expune la Bucuresti iar in acest an revine pentru a doua oara. Sa speram ca suntem martorii unei obisnuinte…

 

 

 

 

Lucrari semnate Florin Teodorescu se gasesc in colectii private din Romania, Israel, Grecia, Elvetia, Belgia, Germania, Olanda si Australia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*** Tudor Octavian, criticul, si pictorii Florin Teodorescu si Radu Daranga ***