Ioan Bolborea – Un sculptor de succes




Spuneam intr-un alt articol ca un sculptor se poate considera ratat daca nu capata o comanda publica semnificativa care sa-i lege numele si destinul de o urbe sau o natiune. Dupa acest considerent, Ioan Bolborea pare sa urce ferm pe firmamentul bucurestean. Veti intelege de ce citind stirea Mediafax de mai jos si intrand pe site-ul de internet al artistului.

*** Sculptorul Ioan Bolborea (sursa: www.bolborea.ro) ***

… Municipalitatea da peste un milion de euro pentru doua statui din bronz, sculptorului Ioan Bolborea

BUCURESTI (MEDIAFAX) – Municipalitatea bucuresteana da peste un milion de euro pentru doua statui din bronz, sculptorului Ioan Bolborea, discutiile privind realizarea celor doua monumente, care îi vor înfatisa pe Lascar Catargiu si Alexandru Ioan Cuza, fiind începute în urma cu câtiva ani, însa nu au fost facute platile. Potrivit primului anunt de atribuire publicat pe site-ul guvernamental www.e-licitatie.ro statuia lui Lascar Catargiu urmeaza sa fie facuta din bronz în termen de cinci luni de la data semnarii contractului, care a fost atribuit sculptorului Ioan Bolborea în data de 20 mai. Astfel, statuia lui Lascar Catargiu va costa municipalitatea 1.750.000 de lei (aproximativ 415.000 de euro), fara TVA, contractul fiind atribuit în urma unei negocieri fara anunt de participare la licitatie publica, deoarece lucrarile fac parte din categoria acelora care pot fi “furnizate numai de un anumit ofertant, din motive artistice”.

Potrivit celui de-al doilea anunt de atribuire, publicat pe site-ul guvernamental de licitatii publice, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza va fi facuta din acelasi material si va costa municipalitatea 3.000.000 de lei (aproximativ 715.000 de euro), fara TVA, termenul de realizare al monumentului fiind de trei luni de la data atribuirii contractului.

Fostul director al Administratiei Monumentelor si Patrimoniului Turistic (AMPT) din Municipiul Bucuresti, Florin Necula, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, ca discutiile pentru realizarea celor doua monumente au început în urma cu peste cinci ani pentru statuia lui Alexandru Ioan Cuza , iar pentru statuia lui Lascar Catargiu în 2008. “Nu-mi aduc aminte daca am semnat pentru atribuirea contractului pentru monumentul lui Lascar Catargiu, însa în cazul statuii lui Alexandru Ioan Cuza stiu ca discutiile au fost început în urma cu multi ani, urmând ca monumentul sa fie amplasat în parcul cu acelasi nume din sectorul 3 al Capitalei”, a spus Florin Necula. Potrivit fostului director al AMPT, au fost deja purtate discutii cu primarul sectorului 3, Liviu Negoita, privind amplasarea statuii domnitorului în Parcul Alexandru Ioan Cuza.

Totodata, Florin Necula a precizat ca nu au fost facute plati pentru realizarea celor doua monumente, deoarece în primul semestru al anului 2010 nu au existat sume alocate pentru investitii privind aceste monumentele, iar în cel de-al doilea semestru investitiile urmeaza sa fie facute în functie de banii existenti la bugetul institutiei.

Fostul director al administratiei a mai spus ca, din data de 17 mai, functia de director al institutiei a fost preluata de fostul director adjunct Rodica Nimara, în prezent Florin Necula asteptând decizia de pensionare.

Actualul director al AMPT, Rodica Nimara, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX ca municipalitata nu a alocat niciun ban pentru realizarea celor doua statui, acestea fiind atribuite în urma unor proceduri de negociere directa facute de o comisie din care au facut parte pe lânga reprezentantii institutiei si reprezentanti ai Ministerului Culturii.

“Ion Bolborea este autorul lucrarilor. Atribuirea a fost facuta în urma negocierilor cu mai multi artisti plastici, de catre o comisie din care au facut parte si reprezentanti ai Ministerului Culturii, pentru realizarea acestor lucrari nefiind necesara organizarea unei licitatii publice având în vedere ca este vorba de lucrari si servicii ce pot fi facute de anumiti ofertanti din motive artistice”, a spus Rodica Nimara.

Actualul director a precizat ca statuia lui Lascar Catargiu urmeaza sa fie amplasata la intersectia strazilor Povernei cu Viisoara, iar statuia lui Alexandru Ioan Cuza în parcul cu acelasi nume, în data de 13 aprilie fiind obtinuta autorizatia de construire având numarul 243.

Întrebata despre respectarea termenelor de realizare a statuilor având în vedere ca institutia nu are prevazuti bani pentru realizarea acestora, Rodica Nimara a explicat ca plata se va face “esalonat, într-o perioada mai lunga de timp, probabil prin încheierea unor acte aditionale la contractele initiale”.

“Statuia lui Alexandru Ioan Cuza este un monument câstigat de mine acum doi ani printr-un concurs organizat de Primaria sectorului 3. Monumentul este acum realizat în ipsos si va fi turnat în bronz. Va avea o marime de patru metri si îl va prezenta pe Cuza cum îl stim noi din pozele de istorie, cu o mâna pe spada si cu una pe Constitutie. De altfel, el a facut si prima Constitutie, printre multe alte lucruri”, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, sculptorul Ioan Bolborea.

În ceea ce priveste statuia lui Lascar Catargiu, Ioan Bolborea a spus ca aceasta este un monument facut de J. A. Mercie, “o metafora a muncii acestui prim-ministru”. “Statuia de trei metri este de bronz si ea a fost mult timp la Combinatul Fondului Plastic. Eu am restaurat monumentul lui Catargiu, care va fi postat pe un postament de 2,5 metri din piatra”, a explicat Bolborea.

Totodata, la baza statuii lui Lascar Catargiu va fi pusa o femeie cu spice în brate si un copil, ambele personaje fiind create de artistul Ioan Bolborea din bronz.

Artistul Ioan Bolborea spune ca pâna în momentul de fata nu a primit niciun ban de la Primaria Capitalei pentru cele doua monumente. “O sa intre banii într-o saptamâna-doua”, a spus Bolborea.

El a precizat ca statuile lui Alexandru Ioan Cuza si Lascar Catargiu ar putea fi inaugurate pâna în toamna. “Pentru monumentul lui Cuza s-a dat deja autorizatia, iar pentru Lascar Catargiu este în curs de rezolvare”, a mai explicat Ioan Bolborea.