Tabara de creatie de la Manastirea Dervent




*** Trecand Dunarea spre orasele surori Ostrov si Silistra ***

In noiembrie anul trecut, la invitatia unui prieten, am trecut Dunarea cu bac-ul pentru a deugsta vinurile tinerei podgorii de la Ostrov. Zona are o indelungata traditie de cultivare a vitei-de-vie dar soiurile erau de struguri de masa. Asa ca proprietarii podgoriei au investit intr-un festival al vinului pentru a populariza eticheta si buchetul sortimentelor de vin de acolo.

Am ajuns la spartul targului pentru ca am sosit abia duminica si oamenii erau intr-o dulce mahmureala, mancarea era pe sponci, dar vinul gustos si inca din belsug.

*** Una dintre podgoriile de la Ostrov ***

Pe cat de spirituala poate fi o degustare de vin – iar oenologii marseaza mult pe ritualul intalnirii cu licoarea biblica – prietenul meu Mihai Hristu a tinut sa-mi arate tot ce avea zona de oferit. Asa am ajuns la Manastirea Dervent si l-am cunoscut pe Parintele Efrem, cel care – cu tenacitate si metode demne de marketingul cel mai modern – se ocupa de promovarea imaginii manastirii, se ingrijeste de muzeul lacasului, intampina oaspetii care viziteaza manastirea si gestioneaza si tabara de creatie pe care manastirea o gazduieste an de an.

Manastirea Dervent, arhiepiscopia Tomisului, ctitorita din banii satenilor adunati de parintele Elefterie intre 1929 si 1936, care a devenit si primul staret al lacasului. Ridicata pe locul numit Crucea de leac. Legenda spune ca dupa ce simbolurile si crucile crestine au fost distruse de turci, mai multe cruci au rasarit din pamant pentru a sustine credinta oamenilor. Una din aceste cruci mai exista si acum, protejata si ades vizitata de pelerini, mai ales de Ziua Sfintei Cruci, pe 14 septembrie

*** “Crucea de leac” de la Dervent. ***

Dervent inseamna “peste vale”. Manastirea poarta hramul Sfintei Parascheva.

Despre tabara am aflat observand sculpturile presarate prin curtea manastirii si vizitand muzeul. Pe langa odoarele bisericesti pretuite pe masura pentru faptul ca sunt plapainde dovezi ale acestui avanpost crestin in ceea ce a fost sute de ani pasalac otoman, am vazut si lucrari contemporane. Erau operele celor care s-au bucurat de ospitalitatea monahala in anii precedenti. Parintele Efrem m-a informat despre o noua tabara care va incepe la acest sfarsit de saptamana, pe 10 iulie.

*** Afisul taberei de creatie 2010 ***

*** Parintele Efrem. ***

Daca afisul nu ma inseala, este si unul dintre participantii la tabara de creatie la categoria pictura.

Toate fotografiile sunt din toamna trecuta. Sper sa pot ajunge inca odata la Dervent pentru a va prezenta lucrarile artistilor invitati in acest an.

Lucrarea mea preferata din muzeul de la Dervent, o tema veche de cand lumea: Adam si Eva. Este semnata de Alexandre Paraschiv care traieste in Franta. Ma bucur sa observ ca participa si la tabara de anul acesta