O veste din Franta

Postez fara prea multe comentarii o stire aparuta azi pe Mediafax. Mi-a atras atentia pentru ca stiu ca spatiul de creatie si de expunere este o problema grava pentru multi dintre artistii plastici in Romania. In special sculptorii, care au nevoie de curte pentru a lucra pietrele sau lemnele mai mari, sunt din ce in ce mai progoniti de asprimea pietei imobiliare din Bucuresti si nu numai. Faptul ca se intampla ceva similar si la “case mai mari”, in Franta, este poate un simptom al concurentei colosale din domeniul artistic. Asadar, stirea:


Refugiatul politic român, naturalizat în Franta, si-a taiat, mai întâi, bucati din sculptura sa în lemn, numita “Paznicii templelor” si le-a împartit mai multor persoane, printre care prieteni si artisti.
“Astazi (sâmbata, n.r.) este o zi simbolica. Este cea de-a zecea aniversare a marii furtuni din 1999 si aceasta opera este prima pe care am realizat-o aici”, a spus Dan Sprînceana, care si-a început proiectul în 2002.

O ordonanta a Tribunalului Administrativ din Versailles, însa, îi impune artistului sa paraseasca parcul Saint-Cloud si operele realizate acolo pâna în 3 ianuarie 2010. Magistratii au aratat ca directiunea parcului i-a permis sculptorului sa se instaleze acolo fara sa semneze un acord scris.

“Dupa furtuna, am convins directiunea parcului ca putem face ceva cu acei arbori. Apoi am facut expozitii, am adus studenti straini de la scolile de arta. Acum as vrea sa creez o structura de creatie artistica si sa organizam expozitii în fiecare an. Însa directiunea nu vrea sa înteleaga si m-a obligat, fara motiv, sa plec”, a mai spus Sprînceana. >>>>