Ioana STEPANOV – Ceramica: Obiecte utilitare

 

Pamant, Apa, Aer, Foc. Ceramica este singura intre artele plastice care foloseste toate elementele. Argila bine aleasa, apa care tine umeda lucrarea in faza de creatie, aerul care inteteste focul ce cristalizeaza totul si il transforma in altceva.

 

 

Ceramica apeleaza la metoda sculpturala a modelajului, imprumuta culori si compozitii cromatice din pictura si, prin natura maleabila a materialului, poate naste lucrari limitate numai de imaginatia artistului.

 

 

“Vase pentru o singura floare”

 

 

“Vase pentru flori”

 

Suntem putin constienti de frumosul si utilul din viata noastra pe care il datoram ceramicii. Portelanul din care mancam, cana din care bem, glastra in care punem florile ce ne impodobesc o incapere. Iar cand aceste obiecte se nasc din mainile unui artist plastic, utilul este ridicat la putere. Puterea frumosului. Ioana Stepanov este un astfel de om. Care discret, poate prea discret, mereu sovaitoare asa cum numai bunul simt si o umila atitudine fata de Creator ne fac sa fim, dar neobosita de 40 de ani ne aduce in viata lucruri frumoase. Frumosul absolut are deja o utilitate dar prin multe obiecte ceramice semnate Stepanov, cele doua atribute se impletesc pana la confuzie. Ce vedem aici? Frumosul util sau utilul imbracat in frumos? Decideti dumneavoastra.

 

 

“Bol”

 

 

“Vas”

 

 

“Vase de diferite marimi”