Ioana STEPANOV – Compozitii ceramice

 

Ceramica are ceva din sculptura dar se bucura de libertatea de a adauga sau subtia materialul in orice etapa, de a modela lutul pana la limitele imaginatiei. Apoi, ceramica imprumuta din pictura culoarea dar are ceva din alchimia neinteleasa pentru ca temperaturile inalte din care se naste afecteaza compozitia chimica a substantelor si le dau un aspect care poate fi destul de diferit fata de cel in forma de lucru.

 

 

 

Ioana Stepanov este primul artist ceramist pe care il cunosc. I-am putut intra in lumea de creatie datorita sculptorului Dinu Radulescu. Cei doi au atelierele in cladiri alaturate, in curtea Institutului de Arta si impartasesc un nivel de incredere in baza caruia am putut sa traversez dintr-un univers in altul.

 

 

Dna Stepanov lucreaza la o serie de voievozi, o tema pe care a mai tratat-o in trecut, siluete sculpturale, cu alura maiestuoasa, infasurate intr-o mutenie sobra. Va fi o serie de cinci voievozi, fiecare dintr-o altfel de argila care dupa ardere va avea o culoare specifica. Inca bajbai prin terminologia si specificul materialelor folosite in ceramica si sper ca dna Stepanov, ma va tolera suficient pentru a invata mai multe.

 

 

 

 

 

 

 

Date biografice si repere artistice:

 

*Nascuta la 7 mai 1942 – Bucuresti;

 

*Absolventa a Institutului de Arte Plastice ‘N. Grigorescu’ Bucuresti, sectia Ceramica – promotia 1968, clasa profesorului Mac Constantinescu;

 

*Membru al Uniunii Artistilor Plastici din 1970;

 

*Din 1968 participa la zeci de expozitii personale sau de grup in tara si strainatate.

 

 

 

Dna Stepanov va participa la expozitia de ceramica contemporana care se pregateste in salile Palatului Mogosoaia pentru aceasta toamna. Sper sa pot ilustra si acea expozitie pe blogul meu si, inainte de asta, mi-ar placea sa observ etapa de maxima incarcatura emotionala in ceramica, aceea a arderii in cuptor. Pe cat de indulgente sunt celelalte etape de creatie, cand materialul poate fi adaugat sau extras din compozitie, arderea reprezinta forja finala. Argila devine ceramica, si toate componentele, emailul sau smaltul, culorile, capata consistenta si aspectul finale. Supravegherea arderii si derularea procesului cer indemanari specifice. Ceramica se naste in foc.