Isar Iuri

 

Iuri ISAR (19 mai 1961 – 20 noiembrie 2015) Pictor, grafician, scenograf

 

Traseul meu prin lumea artei contemporane romanesti imi pare ca o incercare de traversare a unui rau repede de munte. Poate apa nu e prea adanca dar nici nu vrei sa afli contrariul pe propria piele. Asa ca imi fac drum sarind din piatra in piatra, unele mai alunecoase, altele mai ascutite, altele mai primitoare si mai largi. Imi propun sa ajung pe celalalt mal, tarmul promisiunii cunoasterii. Dar poate si al suficientei si al sfarsitului. Asa ca nu ma grabesc sa ajung “dincolo,” cu tot cu tentatiile sale. Salturile acestea, neprogramatice dar mereu oportune, sunt de fapt adevarata voluptate a calatoriei, sunt cele care imi tin simturile treze si mainile mereu libere pentru a prinde un alt brat ce mi se intinde. In plus, o calatorie fara capat te forteaza sa pastrezi numai ce iti este esential si ceea ce nu ti-ar trage in jos urmatorul pas, urmatorul salt. A primi si a darui mai departe este poate lectia pe care ar trebui sa o invatam de la apa de munte, mereu in miscare, mereu limpede.

isar_iuri_1 isar_iuri_2

Pe Iuri Isar l-am cunoscut acolo unde primeste si daruieste de 20 de ani. In mijlocul elevilor sai de la liceul Toniza. Volubil, super comunicativ, curios si deschis, m-a acceptat cu un firesc aproape dubios. La fel de dubios ca si elanul cu care am patruns si eu in lumea lui. Am ajuns acolo adus de un elev de-al sau, Victor D., pe care il intalnisem la recomandarea maestrului meu care vazuse standul tinerilor graficieni de la targul de carte BookFest de asta vara. Conexiuni saltarete dupa cum spuneam, si bizare asa cum ciudate par si miscarile calului pe o tabla de sah celui ce nu stie jocul.

 

 

Acum, ca am deschis articolul despre Iuri Isar cu o egoista perspectiva, ce a caleidoscopului prin care imi permit uneori – voit naiv si ludic – sa privesc lumea, iata date concrete despre biografia si cariera artistului:

 

*1961, 19 mai, se naste la Patârlagele, judetul Buzau;

 

*1980 absolva Liceul de Arte Plastice �N. Tonitza� Bucuresti

 

*1980 intra in lumea teatrului Bulandra unde va profesa ca pictor si apoi coordonator in cadrul departamentului de scenografie pana in 1992

 

*1989 absolva Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, sectia Grafica

 

*1990 devine membru al Uniunii Artistilor Plastici

 

*1990 revine la liceul Tonitza, de data aceasta ca profesor, unde preda si astazi. S-a implicat profund in soarta liceului, artistic si administrativ, iar intre 2006-2008 a fost director adjunct;

 

*din 2001 este Profesor colaborator la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica;

 

*2004 devine doctorand in arte vizuale al Universitatii de Arta Bucuresti;

 

 

Evident artistul a acumulat o stufoasa activitate expozitionala dar am sa pomenesc aici numai de un proiect care stiu ca-i e drag. Este vorba de tabara de creatie de la Centrul Cultural Arcus http://www.ccarcus.ro, de langa Sf. Gheorghe, in Covasna. De 6 ani, Iuri Isar este coordonatorul unui program ce aduna laolalta artisti maturi si tineri pentru o unica si multidirectionala translatie de tehnica, inspiratie si talent.

 

Foto/text: Mihai Constantin