Olos Mihai

Foto: Artindex/Mihai Constantin

Mihai Olos (n. 26 feb 1940, Baia Mare) Pictor, sculptor, arhitect, poet, “artistul complet”

Articol despre artist din “Informatia zilei” din Baia Mare, 26 februarie 2008:

 

Artistul universal Mihai Olos isi aniverseaza ziua de nastere

Departe de cei care il repecta si-l pretuiesc, Mihai Olos mai calca un prag. Al implinirii, desigur. In egala masura, sculptorul, pictorul, poetul si omul de cultura din Ardihat e mai aproape de noi. Toti cei care nu-i simt lipsa. Dimpotriva. Il vad ba colea pe terasa OJT-ului, ba pe cea a Carpati-ului ori in Colonia Pictorilor. Impovarat de cultul prieteniei, badea Mihai e acela care stie prea bine de unde se poate extrage radacina patrata a lucrurilor memorabile. Proba dovedita atat aici, cat si in Italia, de pilda, in Japonia sau Germania. “Fauritorul” orasului universal duce pretutindeni matricea satului sau natal. In poezie, Mihai Olos horeste. Iar in tapuritura “glasuieste” poeticeste. Daca ar fi sa-i fie dat sa inalte o biserica, de bunaseama ar plamadi-o din sticla. Din sticla Poienii Codrului. Nu oricui ii e dat sa manuiasca dalta, pensula si pana. Intr-atat incat sa eclipseze, emotioneze, intristeze si imbucure. Escapadele sale sunt “antologice”. Motiv pentru care prietenii si cunoscutii ii duc zilnic dorul.

Pentru o clipa ne vom lasa jefuiti de melancolie si pradati de tristete ca sa putem inchina un potir cu nectarul viilor stramosesti, in sanatatea maestrului Olos.

Astazi, cand Mihai Olos (ori badea Mihaiu Florii din Ardihat) implineste varsta pe care si-o vrea, toti cei dragi ai lui ii doresc multa multa sanatate (“ca-i mai buna decat toate”), putere de truda si La multi ani!

 

tinfoil spunea…

Am avut norocul sa petrec cinci ani in preajma lui Mihai Olos intre ’82 si ’87, ca stagiar in Baia Mare, absolvent al Institutului “Andreescu” din Cluj sectia Design. Am petrecut nenumarate seri pe terasa OJT sau la Carpati, la Ignis sau in atelierul lui de la colonie. Am fost printre cei alesi de maesrtu sa rascolim printre miile de desene imprastiate pe podeaua atelierului si sa distilam selectia pentru expozitia personala care a tapetat intreaga galerie a UAP cu desene. M-am simtit intotdeauna flatat sa fiu coniderat de maestrul Olos printre discipolii lui.

Din ’89 traiesc in Seattle dar influenta lui Olos asupra mea ca artist nu s-a stins.

Dan Dociu