Marcel CHIRNOAGA
Marcel CHIRNOAGA (n. 17 august 1930, Busteni, Prahova – m. 23 aprilie 2008 Bucuresti). Grafician


Este de departe artistul plastic roman care mi-a creat cele mai intense emotii. Faima sa se datoreaza unui stil fenomenal, atat de usor de recunoscut, dar si faptului ca gravura a permis multiplicarea – sper controlata – a lucrarilor sale si implicit un acces mai larg pentru public la ele.


Evident, se stie deja ca artistul este absolvent de fizica si matematica in 1952 dar si membru al Uniunii Artistilor Plasitici din 1953. Este un gravor creat prin studii libere si evident, depozitarul unui talent formidabil pe care l-a cultivat in chip fericit.


A creat mai multe serii monumentale “Apocalipsa” si “Virtuti si vicii” ar fi numai 2. Pentru mai multe date, iata un link catre o pagina creata cu rigoare si dragoste de altcineva: http://www.stdb.ro/~vasile/muzeuc.htm


Eu va povestesc numai ca am avut norocul sa-l vizitez pe maestru in atelierul sau, i-am facut cateva fotografii si altceva nu mai tin minte. M-am lasat coplesit de impresii pe care am sa le scriu altadata.


Eu am deocamdata 2 lucrari mici, exemplare de autor, Pegas si Pescarul.

 

Nu-l mai am

 

Ii doresc maestrului multa sanatate pentru ca fragilitatea trupeasca isi spune cuvantul. Din pacate nu mai poate crea dar noi de mai putem bucura vremelnic de prezenta sa printre noi si intotdeauna de ceea ce ne-a lasat in urma.


=====================================


Din pacate, boala a invins. Marcel Chirnoaga, afectat de ani de zile de Parkinson, s-a stins la Spitalul de Urgenta Floreasca, miercuri 23 aprilie. Boala a facut ca semnatura de pe operele tiparite in ultimii 7-8 ani sa aiba o ascutime data de efortul de a controla creionul si de a-si stapani incheietura tremuranda.


Patrimoniul artistic pe care l-a lasat, pe la prieteni si colectionari, dar masiv in grija sotiei Monica (ma refer la placile de gravura), ar trebui cumva ferit sa nu se imprastie…


…E multa tristete in lumea artelor plastice, am cunoscut intre timp mai multi pictori si sculptori, descumpaniti si macinati de greutati atat de mundane, incat te intrebi de unde mai au puterea sa creeze lucrari atat de luminoase, care nu tradeaza defel mizeriile cotidiene… E si acesta un talent care nu e dat multora.


========================================

Nota 02 februarie 2009: Peter Pusztai mi-a facut enorma placere si surpriza sa-mi daruiasca o lucrare a maestrului Chirnoaga si mi-a relevat totodata legatura de prietenie ce i-a legat in anii in care dl. Pusztai se afla inca in Romania. Iata lucrarea, intitulata “Altro volto della Victoria”, copia 16/50, semnata de autor.

 

Nota 4 februarie 2009


Intr-un nou puseu de generozitate, mentorul meu mi-a daruit un catalog special al unei expozitii care a gazduit in 2003 lucrari ale maestrului Chirnoaga si ale altor artisti graficieni. Acest catalog contine lucrari originale ale expozantilor, intr-un tiraj de 40 de exemplare. Cel aflat in posesia mea este nr. 17/40, semnat ca atare de Chirnoaga si contine 2 din lucrarile sale.