Schuster Reinhardt

Reinhardt SCHUSTER (n. 1 sep. 1937, Bod, Brasov)

schuster_01

“Apropiat de o viziune cromatica fov, dar mai retinut in acorduri si tonalitati, senin si echilibrat, artistul decanteaza pana la purificare culoarea, desfasurand-o in asocieri expresive de forme natural sau abstracte. In reprezentarile sale picturale, obiectele sunt redate in tuse largi, ca intr-o analitica a detaliului, sfidand cu candoare decorativul.” (Octavian Barbosa – Dictionarul Artistilor Romani Contemporani)

 

Din pacate pentru noi, poate din fericire pentru el, pictorul a ales sa ramana in Germania in anii 80. O tentatie pentru multi artisti plastici romani care nu vedeau vreo iesire din clestele totalitar. Ma intreb insa in ce masura au reusit acolo, in libertate? Dintr-un “google” am aflat ca un anume Reinhardt Schuster este un avocat de succes specializat in litigii de proprietate intelectuala si patente :). Am gasit insa si date despre o expozitie a artistului din 1996, organizata de criticul Ileana Pintilie Teleaga la Düsseldorf. Deci, inteleg ca pictorul a pastrat sau a reinnodat dupa 1990 legatura cu tara.

 

=================================

 

Am descoperit, cu surpriza si placere, date despre Schuster intr-un catalog al artistilor romani fugiti din lagarul comunist. Era o lucrare editata in strainatate de diaspora si publicata in 1986. De acolo am aflat ca Schuster a ramas in Germania in 1983 si s-a stabilit intr-adevar in Dusseldorf. Un alt motiv sa-mi placa acest oras, pe care nu insa l-am vizitat niciodata, pe langa acela ca l-a gazduit in anii 1920 pe unul dintre pictorii mei favoriti: Otto Dix.

Revenind la Schuster, ii completex fisa artistica cu urmatoarele: in 1952 a urmat cursurile de desen ale lui Mattis Teutch iar prima sa expozitie a fost la Bucuresti in 1967.